Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Όλος ο πλανήτης ασχολείται με την Ελλάδα. Γιατί;

Μια ζωή μας μιλάνε για την μικρή Ελλάδα, που δεν είναι τίποτα στον παγκόσμιο χάρτη, που δεν έχει μεγάλη και ισχυρή οικονομία, μια Ελλάδα που είναι γενικά ο φτωχός συγγενής. Αν ισχύουν αυτά, με τα οποία μεγαλώνουμε από το 1974 και μετά, γιατί όλοι ασχολούνται με την Ελλάδα;

Όπως έγινε γνωστό, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, τηλεφώνησε στην Αλέξη Τσίπρα και τον προσκάλεσε να επισκεφθεί το Βερολίνο στις 23 Μαρτίου, προφανώς για να βρεθεί η πολιτική λύση στο οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας, όπως ακριβώς ήθελε και ζητούσε μέσω δηλώσεων ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ταυτόχρονα έγινε γνωστό πως η Κάρολιν Ατκινσον, η οικονομική σύμβουλος του προέδρου Μπάρακ Ομπάμα τηλεφώνησε στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και του ζήτησε να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα με τις Βρυξέλλες και να επισπευθούν οι διαπραγματεύσεις ώστε να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν. Το αδιέξοδο δεν ωφελεί κανένα, φέρεται να είπε η Κάρολιν Άτκινσον.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Δραγασάκης διαβεβαίωσε την κ. Άτκινσον ότι η Αθήνα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να υλοποιηθεί η συμφωνία του περασμένου Φεβρουαρίου, ενώ τόνισε ότι μία χώρα (η Γερμανία) προσπαθεί να ακυρώσει τη συμφωνία και να επιβάλει τις δικές της θέσεις. Αυτό δεν πρόκειται να γίνει δεκτό από την Ελλάδα είπε ο κ. Δραγασάκης, καθώς επιμένουμε στην υλοποίηση της συμφωνίας του Φεβρουαρίου.

Έτσι γίνεται κατανοητή η έντονη ανησυχία της Αμερικανικής κυβέρνησης για την κατάσταση των σχέσεων της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους εταίρους και ειδικά τη Γερμανία.

Οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου και του Αμερικανικού υπουργείου οικονομικών, θεωρούν το αδιέξοδο που παρατηρείται επικίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία και καλούν όλα τα μέρη να συζητήσουν με καλή πίστη και να επιλύσουν τα προβλήματα.

Γιατί όμως οι Αμερικανοί θεωρούν το οικονομικό πρόβλημα μιας «μικρής» χώρας που αποτελεί μόλις το 2% της Ευρωπαϊκής οικονομίας, επικίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία;

Ο γνωστός αρθρογράφος Paul Mason, σε άρθρο του στην εφημερίδα Guardian, υποστηρίζει πως εάν ο Αλέξης Τσίπρας ζητήσει οικονομική βοήθεια από την Ρωσία, θα γίνει εξαιρετικά δημοφιλής και θα έχει την στήριξη των Ελλήνων πολιτών, λόγω της μακροχρόνιας σύνδεσης των δύο εθνών και των ορθόδοξων καταβολών τους.

Ο Βρετανός δημοσιογράφος, που γνωρίζει όχι μόνο άριστα το τι συμβαίνει στην Ελλάδα, αλλά καταλαβαίνει και από γεωπολιτική στρατηγική, τονίζει πως η Ελλάδα έχει γίνει η νέα διαδρομή για το Ρωσικό φυσικό αέριο προς την Ευρώπη, μετά την απόφαση του Πούτιν να ακυρώσει το έργο για την κατασκευή του αγωγού που θα περνούσε από τη Βουλγαρία. Αντί αυτού, ανακοίνωσε έναν νέο αγωγό που τρέχει κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα σε ένα κομβικό σημείο στα Ελληνοτουρκικά σύνορα. Γι' αυτό και οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις στη Γερμανία να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη!

Όλα αυτά δείχνουν πως οι ΗΠΑ ανησυχούν για τη στάση της Γερμανίας, καθώς προβάλλεται ο κίνδυνος της ένταξης της Ελλάδας στη Ρωσική σφαίρα επιρροής και η αποδυνάμωση του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Επίσης οι Αμερικανοί βλέπουν πως η Τουρκία του Ερντογάν έχει γίνει πλέον ανεξέλεγκτη και ίσως επικίνδυνη.

Από την άλλη, νότια και ανατολικά της Ελλάδας βρίσκονται οι τζιχαντιστές, οι οποίοι απειλούν να εισβάλουν στην Ευρώπη.
Ο Αλέξης συνεχίζει σταθερά τη συμμαχία με το Ισραήλ και τιμά την τριμερή συνεργασία για το αέριο με την Κύπρο και το Ισραήλ.
Επίσης, οι σχέσεις με την Αίγυπτο του Σίσι,συνεχίζουν να είναι άριστες.
Μην ξεχνάμε πως η Ελλάδα είναι η πρώτη αξιόπιστη χώρα απόκρουσης των Τζιχαντιστών σε τυχόν προσπάθειά τους να εισχωρήσουν στην Ευρώπη.

Στο σημείο αυτό να θυμηθούμε και τις πολύ καλές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των υπουργών εξωτερικών Ελλάδας (Νίκου Κοτζιά) και Ρωσίας (Σεργκέι Λαβρώφ), κυρίως λόγω της άρνησης της Ελλάδας να επιβληθούν νέες κυρώσεις στη Ρωσία για χάρη της Ουκρανίας, αλλά και τις προσκλήσεις για επίσκεψη στη Μόσχα του υπουργού άμυνας Πάνου Καμμένου από τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σοϊγκού και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από τον Βλαντιμίρ Πούτιν για τις 9 Μαΐου, προκειμένου να παραστεί στην εκδήλωση για «τη νίκη των λαών κατά του ναζισμού».

Όλα αυτά, συν το ότι (όπως επανειλημμένα έχουμε πει) η Ελλάδα κολυμπάει στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, δημιουργούν ανάγκες για συμβιβασμούς μεταξύ των Ευρωπαίων και των ΝΑΤΟϊκών «εταίρων», καθώς ο «κίνδυνος» η «μικρή», «αδύναμη» και «ασήμαντη» Ελλάς, να περάσει στην σφαίρα επιρροής της Ρωσίας είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός και γιατί όχι, προ των πυλών.

Ας μην ξεχνάμε πως τα στερεότυπα του στυλ «ανήκουμε στη Δύση» έχουν ξεπεραστεί προ πολλού, δυστυχώς όχι όμως από όλους τους πολιτικούς που κυβέρνησαν ή θέλουν να κυβερνήσουν την Ελλάδα.
Η Ελλάδα πρέπει να ανήκει εκεί που είναι το συμφέρον της!


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου