Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Πως η ISIS ετοιμάζει εισβολή στην Ευρώπη από τις ακτές της Λιβύης

Το έδαφος της Λιβύης πρόκειται να χρησιμοποιήσει η ισλαμιστική οργάνωση ISIS για να «εισβάλει» στην νότια Ευρώπη, αξιοποιώντας τους χιλιάδες λαθρομετανάστες που διασχίζουν την Μεσόγειο σύμφωνα με την εφημερίδα The Telegraph, οποία επικαλείται έρευνα το βρετανικού Κέντρου Ερευνών  Quilliam.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας, το βρετανικό κέντρο ερευνών που εξειδικεύεται στην αντιμετώπιση του εξτρεμισμού, έχει στα χέρια του έγγραφα που προέρχονται από ένα στέλεχος της οργάνωσης στη Λιβύη, αποδεικνύουν ότι η ISIS έχει δημιουργήσει πυρήνες στην βορειοαφρικανική χώρα, αξιοποιώντας το χάος που επικρατεί και στρατολογεί νέους με στόχο την μεταφορά τους στην νότια Ευρώπη υπο την κάλυψη των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.

Αναμεμειγμένοι με τους λαθρομετανάστες οι μαχητές της εξτρεμιστικής ισλαμιστικής οργάνωσης, θα μπορέσουν να φτάσουν στην νότια Ευρώπη, χωρίς ελέγχους και χωρίς να προκαλέσουν την υποψία των αρχών.

Ακολούθως οι μαχητές αυτοί θα προκαλέσουν όπως αναφέρουν τα έγγραφα που διαθέτει το Quilliam “πανδαιμόνιο” με τις επιθέσεις τους σπέρνοντας τον τρόμο και την καταστροφή. Ένας επιπλέον στόχος των ανταρτών της εξτρεμιστικής οργάνωσης θα είναι και τα εμπορικά πλοία που θα πλέουν στην θαλάσσια περιοχή της Λιβύης.

Όπως αναφέρεται στα έγγραφα που έχει στην κατοχή του το κέντρο ερευνών Quilliam, οι αντάρτες θα πραγματοποιούν καταδρομικές επιχειρήσεις κατα των πλοίων δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα στην ασφαλή ναυσιπλοΐα στην κεντρική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με το κέντρο ερευνών Quilliam, εγκέφαλος της επιχείρησης είναι ο απεσταλμένος της ISIS στην Λιβύη  Abu Arhim al-Libim, ο οποίος αξιοποιεί την χαοτική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα στρατολογώντας νέους και οργανώνοντας την παρουσία της ISIS στην βορειοαφρικανική χώρα.

Όπως αναφέρουν τα έγγραφα που συνέταξε ο al-Libim, η Λιβύη έχει πολλές προοπτικές για τον αγώνα της ISIS, αφού βρίσκεται σε απόσταση 300 μιλίων από την νότια Ευρώπη, στην χώρα υπάρχουν διαθέσιμα στην αγορά πολλά όπλα από το οπλοστάσιο του Καντάφι,  και το πιο σημαντικό οι ευρωπαϊκές αρχές διασώζουν και μεταφέρουν στο ευρωπαϊκό έδαφος τους λαθρομετανάστες που εντοπίζουν στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Λιβύης και της Ιταλίας διασφαλίζοντας έτσι την εύκολη είσοδο νέων μαχητών της οργάνωσης στο ευρωπαϊκό έδαφος.

Όπως σημειώνει ο al-Libim, χιλιάδες λαθρομετανάστες ταξιδεύουν προς την Ευρώπη με ορμητήριο τις ακτές της Λιβύης κάθε μήνα, ενώ τα πλοία που πραγματοποιούν αυτό το ταξίδι είναι δεκάδες και εκτελούν το δρομολόγιο αυτό διαρκώς καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Ένα ακόμη ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι σημαντικός αριθμός από εκατοντάδες Λίβυους αντάρτες που πολέμησαν στην Συρία και στο Ιράκ με την ISIS επιστρέφουν πίσω στα σπίτια τους ενισχύοντας έτσι την επιρροή της οργάνωσης στην λιβυκή κοινωνία. Οι περιοχές από τις οποίες προέρχονται οι αντάρτες εντοπίζονται στην ανατολική Λιβύη και πιο ειδικά στην Κυρηναϊκή, καθιστώντας την περιοχή ως το προπύργιο της εξτρεμιστικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με παλαιότερες αναφορές του ηγέτη της ISIS Abu Bakr al-Baghdadi, η Λιβύη αποτελεί τμήμα του Χαλιφάτου που η οργάνωση που επιθυμεί να δημιουργήσει.

Για το σκοπό αυτό η οργάνωση έστειλε τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Λιβύη τον Abu Nabil ηγετικό της στέλεχος στο Ιράκ ώστε να δημιουργήσει στη Λιβύη το κατάλληλο έδαφος για την εδραίωση της οργάνωσης. Οι άνδρες του έθεσαν υπό τον έλεγχο τους της πόλη της  Derna στην Κυρηναϊκή μια περιοχή με βαθιά συντηρητική θρησκευτική παράδοση.

Η εξέλιξη αυτή έχει ανησυχήσει τις μυστικές υπηρεσίες της Ευρώπης, αλλά και της Αιγύπτου η οποία μετά την μαζική εκτέλεση 21 Αιγυπτίων Χριστιανών από την ISIS στην ανατολική Λιβύη, προχώρησε στην λήψη στρατιωτικών μέτρων βομβαρδίζοντας τις περιοχές που ελέγχουν οι εξτρεμιστές, ενώ παράλληλα ο πρόεδρος της χώρας ζήτησε από τον ΟΗΕ την έκδοση ψηφίσματος το οποίο να επιτρέπει διεθνή στρατιωτική επέμβαση κατά των ισλαμιστών στο έδαφος της Λιβύης.

Παράλληλα με την έκκληση του στον ΟΗΕ η κυβέρνηση της Αιγύπτου προειδοποίησε την Βρετανία στην οποία διαβιεί μεγάλη λιβυκή κοινότητα ότι τους επόμενους μήνες σκάφη γεμάτα με τρομοκράτες θα διασχίζουν την Μεσόγειο με προορισμό την Ευρώπη.

Το μήνυμα των Αιγυπτίων προς την Δύση είναι ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να δράσουν άμεσα ακόμα και με την αποστολή στρατευμάτων στο λιβυκό έδαφος για την εξουδετέρωση των πυρήνων της ISIS διαφορετικά ο πόλεμος ενάντια στην τρομοκρατική οργάνωση θα μεταφερθεί στις πόλεις της Ευρώπης.

Αν και η οργάνωση διαθέτει πολλούς υποστηρικτές της στην Ευρώπη με προέλευση κυρίως από τις αραβικές χώρες, η αποστολή στα εδάφη της Ευρώπης έμπειρων και καλά εκπαιδευμένων μαχητών αποφασισμένων να πεθάνουν για τον σκοπό τους αποτελεί την πλέον αποτελεσματική λύση για την ISIS.

Ουσιαστικά η οργάνωση μεταφέρει τον πόλεμο με την Δύση στο έδαφος της Ευρώπης, φιλοδοξώντας να κλιμακώσει την πίεση που δέχονται οι ευρωπαϊκοί πληθυσμοί και οι κυβερνήσεις από τις πρόσφατες σποραδικές τρομοκρατικές επιθέσεις των “μοναχικών λύκων” υποστηρικτών της στο Παρίσι και την Κοπεγχάγη.

Όπως φαίνεται στόχος της ISIS είναι πλέον η πρόκληση μαζικών πολλαπλών χτυπημάτων στην Ευρώπη που θα αναιρέσουν τον τρόπο ζωής των Ευρωπαίων πολιτών, θα διακόψουν βίαια μέσω του τρόμου την ομαλή λειτουργία των ευρωπαϊκών κοινωνιών και της οικονομίας.

Απώτερος στόχος της οργάνωσης είναι να σπείρει το διχασμό μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων, συσπειρώνοντας τους τελευταίους γύρω από την οργάνωσή του, να οδηγήσει στην προσωρινή έστω αναίρεση ορισμένων δημοκρατικών ελευθεριών που αποτελούν τα θεμέλια του δυτικού τρόπου ζωής και να προκαλέσει εσωτερικές τριβές μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της Ευρώπης, δημιουργώντας διλήμματα για τα όρια των ελευθεριών και της δυνατότητας του κράτους να παρεμβαίνει στην λειτουργία της κοινωνίας με δικαιολογία την ασφάλεια.

Με απλά λόγια, ο ηγέτης της ISIS αποφάσισε να χτυπήσει τη Δύση σε βάθος χρόνου στην καρδιά της, στον πυρήνα των αξιών και αρχών που οικοδομούν την λειτουργία της σύγχρονης ευρωπαϊκής κοινωνίας της ανεκτικότητας, της ελευθερίας της έκφρασης και των δικαιωμάτων, με την «εμφύτευση» σε αυτή αποφασισμένων να θυσιαστούν μαχητών που θα σπείρουν τρόμο και αμφισβήτηση στα θεμέλια της δυτικής Δημοκρατίας όπως την γνωρίζουμε σήμερα.

Συντάκτης : Γιώργος Τσιμπούκης
Πηγή : viadiplomacy.gr

Ας ελπίσουμε πως η νέα Ελληνική πολιτική ηγεσία θα ξεπεράσει τους αριστερούς κομπλεξισμούς του παρελθόντος και θα σταματήσει να μιλάει για «πόρτες» στον φράχτη του Έβρου.
Επίσης ελπίζουμε πως θα πάρει στα σοβαρά τον κίνδυνο που ελλοχεύει για την εθνική ασφάλεια, μέσω της ανεξέλεγκτης εισόδου αλλοδαπών αγνώστου προελεύσεως.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου