Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Κινδυνεύει από επίθεση εξωγήινων η Γη; Γιατί οι επιστήμονες φοβούνται να επικοινωνήσουν με άλλους πλανήτες;

Γιατί η ανθρωπότητα δεν έχει καταφέρει ακόμα να βρει αν και που υπάρχουν εξωγήινοι;
Υπάρχει τρόπος να ενισχύσει αυτή την αναζήτηση;
Αξίζει όμως το ρίσκο;
Και αν οι εξωγήινοι είναι… κακοί;
Γράψτε τη γνώμη σας στο τέλος του άρθρου.


Αυτό ακριβώς είναι το debate που έχει κορυφωθεί στην κοινότητα των κοσμολόγων και αφορά κυρίως το Ινστιτούτο SETI, τον οργανισμό που ασχολείται με την αναζήτηση εξωγήινης νοήμονος ζωής.
Εδώ και 50 χρόνια το Ινστιτούτο χρησιμοποιεί ραδιοτηλεσκόπια για να εντοπίσει αφύσικα σήματα από το διάστημα που θα μαρτυρούσαν έναν νοήμονα αποστολέα.

Η παθητική αναζήτηση όμως δεν έχει φέρει έως τώρα κάποιο αποτέλεσμα και κάποιες από τις ηγετικές προσωπικότητες του SETI έχουν εισηγηθεί να μετατραπεί αυτή η διαδικασία σε ενεργητική, με την αποστολή γήινων μηνυμάτων στο διάστημα.
Η μορφή αυτής της αναζήτησης ονομάζεται Meti και πρόκειται για σήματα που θα στοχεύουν σε τμήματα του γαλαξία, όπου μπορεί να υπάρχουν πλανήτες σαν τη γη και συνεπώς ζωή. Η στόχευση θα αφορά τους εξωπλανήτες που βρίσκονται πέρα από το ηλιακό μας σύστημα και προσδιορίζονται από το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler, το εποπτεύον εργαλείο όλων των ουράνιων σωμάτων της λεγόμενης κατοικήσιμης ζώνης του άστρου.

Υπάρχουν όμως και οι διαφωνούντες, αυτοί που ισχυρίζονται ότι η συγκεκριμένη πρόταση προδίδει τις ιδρυτικές αρχές του SETI, οι οποίες είναι ακουστικές και όχι μεταδοτικές.
Φοβούνται ότι η αποστολή σημάτων που αποκαλύπτει την ύπαρξή μας θα μπορούσε να οδηγήσει σε κακόβουλες επισκέψεις των εξωγήινων στη Γη.

«Μια μικρή ομάδα ραδιοαστρονόμων του SETI αντιστέκεται στην πρόθεση να φωνάξουμε την παρουσία μας στο σύμπαν. Υποστηρίζουν ότι το Meti είναι ένα παράτολμο και αναστρέψιμο βήμα», λέει ο διαστημικός επιστήμονας και συγγραφέας, Ντέιβιντ Μπριν και προσθέτει: «Θα ήταν όλα μια χαρά αν ο μόνος που έθετες σε κίνδυνο ήταν ο εαυτός σου. Όταν όμως πρόκειται για τα παιδιά μας και όλη την ανθρωπότητα είναι πάρα πολύ να ζητήσουμε να το συζητήσουμε πρώτα»;

Δεν είναι βέβαια ο μόνος που εκφράζει δημοσίως τις ανησυχίες του. Το 2010 ο Στίβεν Χόκινγκ προειδοποίησε ότι η Γη θα πρέπει να μείνει όσο το δυνατόν περισσότερο σιωπηλή, καθώς ο κίνδυνος να αποτελέσει τόπο έλξης για την αναζήτηση νέων πόρων από εξωγήινους πολιτισμούς δεν είναι καθόλου ουτοπικός. «Εάν οι εξωγήινοι μας επισκεφθούν, οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι παρόμοιες με αυτές των ιθαγενών Αμερικανών όταν ο Κολόμβος ανακάλυψε την Αμερική», είχε πει χαρακτηριστικά ο κοσμολόγος του Κέιμπριτζ.

Το debate βρίσκεται στην τελική ευθεία και οι οπαδοί της μεθόδου Meti εντείνουν τις προσπάθειές τους για να περάσει η δική τους γραμμή.
«Με την πρόσφατη ανίχνευση πλανητών σαν τη Γη στις κατοικήσιμες ζώνες των άλλων άστρων, έχουμε πια φυσικούς στόχους για τις αποστολές τέτοιων μηνυμάτων. Ορισμένοι προβάλλουν το επιχείρημα ότι θα πρέπει να αποφύγουμε με κάθε κόστος ισχυρές εκπομπές υπό το φόβο μιας εισβολής εξωγήινων. Αν αυτή η νοοτροπία παγιωθεί θα σηματοδοτήσει ένα φυλασσόμενο όραμα για την ανθρωπότητα και τον απομονωτισμό της μέσω της αποφυγής εξερεύνησης», δηλώνει ο Ντάγκλας Βόκοκ του Ινσιτούτου SETI της Καλιφόρνια.

Μαζί με τον Σετ Σόστακ είναι οι επικεφαλής του πιο εξελιγμένου τεχνολογικά Ινστιτούτου για την αποκρυπτογράφηση και αποστολή μηνυμάτων στο διάστημα.
Οι δύο άνδρες θα έχουν συζήτηση επί του θέματος με τον Ντέιβιντ Μπριν στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης την Παρασκευή (13/02).

Ακόμα και αν σταλεί βέβαια σύντομα ένα τέτοιο σήμα στο διάστημα, δεν σημαίνει ότι θα έχουμε άμεσα αποτελέσματα. Υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν περίπου εννέα χρόνια για να φτάσει το μήνυμα σε έναν άλλο πολιτισμό, ακόμα και αν αυτός βρίσκεται στο πλησιέστερο αστρικό σύστημα (Άλφα Κενταύρου), το οποίο απέχει 4,4 έτη φωτός από τη Γη…

Τι θα μπορούσαμε να πούμε στο… σύμπαν;
Το 2009 το Ινστιτούτο SETI επεξεργάστηκε κάποιες φράσεις που θα μπορούσαν να περιέχονται σε ένα τέτοιο ραδιοαστρονομικό μήνυμα. Οι πιο δημοφιλείς επιλογές όπως επιλέχθηκαν τότε απέχουν πολύ απ’ το να χαρακτηριστούν… ευφάνταστες και είναι οι εξής:
«Είμαστε άνθρωποι στον πλανήτη Γη».
«Είστε ξένοι προς εμάς, αλλά έχετε την τεχνογνωσία».
«Γεια σας και καλώς ήρθατε».
«Παρακαλώ βοηθήστε».
«Ειρήνη, αγάπη και φιλία».
«Νιώθουμε μόνοι και φοβισμένοι, κυρίως λόγω της δικής μας προδιάθεσης για βία».
«Οι Θεοί μας και οι θρησκείες μας επηρεάζουν τις ζωές μας».
«Αναγνωρίζουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά και τους πολιτισμούς που παράγει».

Σχόλιο:
Διαβάζοντας τα «φωτισμένα» μηνύματα που έχουν προταθεί, δεν μπορώ παρά να μην αναφωνήσω: σσσσσσσς, μη μας ακούσουν…
Εσείς τι πιστεύετε;

Πηγή: koolnews.gr
Σχόλιο: cosmostatus



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου