Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Σε εξαιρετικό κλίμα η συνάντηση Λαβρόφ – Κοτζιά στη Μόσχα. Αλλάζουν οι σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία!

Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα έγινε σε η συνάντηση του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά
Ο Σεργκέϊ Λαβρόφ επιβεβαίωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συνδράμει την Ελλάδα οικονομικά αν η Αθήνα θέσει τέτοιο αίτημα.
Η Ρωσία είναι σε θέση να διαθέσει 10 ως 15 δις δολάρια στην Ελλάδα.


Στην αρχική του παρέμβαση, ο κ. Κοτζιάς χαρακτήρισε τη Ρωσία «την πιο δημοφιλή χώρα στην Ελλάδα» αλλά και τη νέα Ελληνική κυβέρνηση ως τη δημοφιλέστερη από τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, καθώς συγκεντρώνει την υποστήριξη του 72% των πολιτών της χώρας.

Ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι στο παρελθόν, έχουν δοθεί πολλές υποσχέσεις από την Αθήνα για τη συνεργασία με τη Ρωσία, χωρίς αυτές να υλοποιηθούν, γι' αυτό και η νέα Ελληνική κυβέρνηση ξεκινά από αύριο κιόλας, αφού ενημερωθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων.

Ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε τη μεγάλη ανησυχία της Ελληνικής πλευράς για το τρίγωνο αποσταθεροποίησης που περιβάλλει την Ελλάδα, αρχίζοντας από την Ουκρανία και καταλήγοντας στη Λιβύη και τη Μέση Ανατολή και τάχθηκε υπέρ της διπλωματικής λύσης του Ουκρανικού προβλήματος.

Από την πλευρά του, ο κ. Λαβρόφ εξέφρασε την εκτίμησή του για τη θέση της Ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των κυρώσεων και δήλωσε ότι έγινε συζήτηση για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και ότι εφόσον διατυπωθεί αίτημα οικονομικής βοήθειας από την Αθήνα, αυτό θα εξεταστεί από τη Ρωσική κυβέρνηση.

Ο Λαβρόφ είπε επίσης ότι η Ρωσία εκτίμησε την εποικοδομητική θέση της Ελλάδας στις σχέσεις μεταξύ της Μόσχας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ΕΕ όπως τόνισε, έχει επιβάλλει πολλές κυρώσεις λόγω της κρίσης στην Ουκρανία.

Από την πλευρά του ο Νίκος Κοτζιάς δήλωσε ότι Ελλάδα και Ρωσία έχουν σχέσεις μακραίωνης ιστορικής φιλίας και πως ελπίζει πως θα υπάρξει μια σημαντική συμφωνία στις συνομιλίες στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας Μινσκ αργότερα σήμερα.

Νωρίτερα  ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς δήλωσε ότι η Αθήνα ανησυχεί για τις 100.000 ομογενείς που ζουν στην ανατολική Ουκρανία και θα θέσει ως προτεραιότητα να τους δώσει βοήθεια.
«Έχουμε ένα ιδιαίτερο πρόβλημα με την Ουκρανία. Όπως γνωρίζετε, στη Μαριούπολη και άλλα μέρη της ανατολικής Ουκρανίας υπάρχουν περίπου 100.000 άτομα Ελληνικής καταγωγής και προσπαθούμε να κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν για να τους βοηθήσουμε».

Ο κ. Κοτζιάς επίσης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τη Ρωσία για τη σταθερή της θέση υπέρ της Κύπρου, υπογραμμίζοντας ότι «η σχέση μας με τη Ρωσία είναι μια σχέση ειλικρινούς φιλίας» και ξεκαθάρισε προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν μπορούν να στρέψουν την Ελλάδα εναντίον της ομόδοξου Ρωσίας.

Πριν από λίγη ώρα εκδόθηκε ανακοίνωση από το Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σύμφωνα με την οποία όλα τα ζητήματα που αφορούν στις διμερείς σχέσεις βρέθηκαν στην ατζέντα.

«Αποστολή των επικείμενων συνομιλιών των επικεφαλής των υπουργείων Εξωτερικών, είναι να δοθεί ώθηση στις διμερείς σχέσεις σε όλους τους τομείς και προς εκείνες τις στρατηγικές κατευθύνσεις, οι οποίες προσδιορίστηκαν κατά την πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Aλέξη Τσίπρα», επισημαίνεται.

Ως πρώτο θέμα αναφέρεται αυτό της ενέργειας και συγκεκριμένα της δημιουργίας ενός κόμβου φυσικού αερίου στα ελληνοτουρκικά σύνορα, απ’ όπου το ρωσικό φυσικό αέριο θα προωθείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση με παράκαμψη της Ουκρανίας.
«Η Αθήνα αντιμετωπίζει με ενδιαφέρον το έργο του Turkish Stream», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
 
Επίσης, οι δύο υπουργοί των Εξωτερικών εξέτασαν τις δυνατότητες ενεργοποίησης των προσπαθειών για τη διεξαγωγή το 2016 του Έτους Ρωσίας στην Ελλάδα και του Έτους Ελλάδας στη Ρωσία, καθώς και τη συνεργασία για τη διοργάνωση εκδηλώσεων σχετικά με τη χιλιετία παρουσίας του Ρωσικού μοναχισμού στο Άγιο Όρος.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν και τα προβλήματα της αντιμετώπισης της τρομοκρατικής απειλής, που προέρχεται κυρίως από το Ισλαμικό Κράτος.

Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην εξέταση των προοπτικών για απεμπλοκή της διαδικασίας διευθέτησης του Κυπριακού, την επανέναρξη των συνομιλιών, στη βάση του σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου, των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των δηλώσεων των ηγετών των δύο κοινοτήτων της Κύπρου στις 11 Φεβρουαρίου 2014.
 
Τις επόμενες ημέρες επίκειται επίσκεψη στη Μόσχα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, κατά την οποία ένα από τα βασικά ζητήματα που θα συζητήσει με τον Βλαντιμίρ Πούτιν θα είναι η στρατιωτική συνεργασία και το ενδεχόμενο διάθεσης στρατιωτικών λιμανιών και αεροδρομίων σε Ρωσικά πολεμικά πλοία και αεροσκάφη στην Κύπρο.

Φαίνεται λοιπόν πώς οι σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας μπαίνουν σε άλλη διάσταση και αυτό διαπιστώνεται και από τις ανησυχίες που εκφράζονται από την ΕΕ και τις ΗΠΑ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου