Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015

New York Times: Το Ελληνικό χρέος δεν μπορεί να εξοφληθεί - λάθος η συνταγή της τρόικα

Αύξηση πείνας, πολλαπλασιασμός αυτοκτονιών και άνοδος της ανεργίας είναι τα αποτελέσματα της λανθασμένης οικονομικής πολιτικής που επέβαλε το ΔΝΤ στην Ελλάδα της κρίσης.

Αυτό επισημαίνεται σε άρθρο της Αμερικανικής εφημερίδας New York Times, το οποίο έρχεται να προστεθεί στις φωνές που ασκούν δριμεία κριτική στους χειρισμούς της τρόικας και τις απαιτήσεις της κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την ελληνική πλευρά.
«Ο συνεχής βομβαρδισμός κατά της Ελλάδας δεν έχει βοηθήσει τη χώρα να υλοποιήσει ταχύτερα τις μεταρρυθμίσεις… Η τρόικα εισήγαγε τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης μειώσεις δαπανών και αυξήσεις φόρων, πρακτικές που επιμήκυναν και βάθυναν την οικονομική ύφεση» τονίζεται.

Παράλληλα, ξεκαθαρίζεται πως το Ελληνικό χρέος δεν μπορεί να πληρωθεί, γι’ αυτό και προτείνεται στους δανειστές η υιοθέτηση μιας πιο ρεαλιστικής προσέγγισης, όπως για παράδειγμα η αναβολή της αποπληρωμής του χρέους το 2015.

Η εφημερίδα New York Times, στο κύριο άρθρο της με τίτλο «Μία κουρασμένη Ελλάδα εξετάζει τις επιλογές της» (A Weary Greece Considers Its Options) επιτίθεται στη λιτότητα που επέβαλαν οι δανειστές, αναφέρει πως αυξήθηκε το χρέος αντί να μειωθεί και τονίζει ότι «ο πόνος που προκαλείται από τις πολιτικές (των δανειστών) ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την απογοήτευση που αισθάνονται οι ψηφοφόροι στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία και αλλού στην Ευρώπη για τα βασικά πολιτικά κόμματα». 
Σημειώνει επίσης ότι οι ψηφοφόροι φωνάζουν για αλλαγή…

Το πρωτότυπο άρθρο μπορείτε να το διαβάσετε στο Link:
http://www.nytimes.com/2015/01/04/opinion/sunday/a-weary-greece-considers-its-options.html?ref=opinion&_r=1

Ακολουθεί η μετάφραση από το mignatiou.com

«Το ανθρώπινο κόστος της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα υπήρξε σημαντικό:
Η πείνα, οι αυτοκτονίες και η ανεργία έχουν αυξηθεί απότομα, χάρη στις χρόνιες άστοχες πολιτικές λιτότητας.
Έτσι, δεν είναι καθόλου συγκλονιστικό το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι είναι πιθανόν να δώσουν τον έλεγχο του Κοινοβουλίου στο αριστερό πολιτικό κόμμα, τον ΣΥΡΙΖΑ, στις εκλογές που θα γίνουν αργότερα αυτό το μήνα.
Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κάνει τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη είναι ένα αναπάντητο ερώτημα. Το κόμμα και ο χαρισματικός ηγέτης του, Αλέξης Τσίπρας, έχουν υποσχεθεί να επαναδιαπραγματευτούν το δημόσιο χρέος, να μειώσουν τους φόρους, να αντιστρέψουν τις περικοπές των συντάξεων και να αυξήσουν τις δαπάνες για δημόσιες τις υπηρεσίες.
Αλλά για να επιτευχθεί αυτή η φιλόδοξη ατζέντα, ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να πείσει τους ηγέτες της λεγόμενης τρόικα – Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – για την ελάφρυνση των όρων του χρέους της χώρας.
Αυτό δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schäuble, έχει ήδη δηλώσει ότι οι εκλογές δεν θα «αλλάξουν τίποτα» για τις συμφωνίες ανάμεσα στην Ελλάδα και την τρόικα. Δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι ο κ Σόιμπλε, ο οποίος υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της λιτότητας στην Ευρώπη, παίρνει μια τέτοια απολυταρχική θέση πριν από τις εκλογές, ίσως σε μια προσπάθεια να πείσει τους Έλληνες να μην ψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αλλά η επιμονή για τον σφοδρό βομβαρδισμό της Ελλάδας δεν κάνει τίποτα για να βοηθήσει ώστε η χώρα να πραγματοποιήσει πιο γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις.
Οι ηγέτες της τρόικα πρέπει να λάβουν μια πιο πραγματιστική προσέγγιση – με, για παράδειγμα, την αναβολή αποπληρωμής των δόσεων του χρέους που λήγουν τον επόμενο χρόνο.
Σε θετικό πρόσημο, οι ηγέτες του ΣΥΡΙΖΑ έχουν δηλώσει ότι θέλουν να κρατήσουν την Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ. Η αποχώρηση από τη νομισματική ένωση θα είναι ιδιαίτερα καταστρεπτική για την αδύναμη οικονομία της χώρας. Και ενώ οι επενδυτές δεν φαίνονται τόσο ανήσυχοι για το τι μπορεί να σημαίνει μια ελληνική έξοδος από το ευρώ για άλλες χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία, όπως ήταν πριν από λίγα χρόνια, στην πραγματικότητα έχουν κάποιες ανησυχίες.
Αυτό είναι σαφές: περισσότερη δυστυχία δεν θα σταθεροποιήσει την Ελλάδα και δεν θα της επιτρέψει να εξοφλήσει τα χρέη της.
Το ποσοστό ανεργίας ήταν 25,5% κατά το τρίτο τρίμηνο του 2014. Είναι μέτρια χαμηλότερο από το μέσο ποσοστό του 27,5% το 2013.
Ο αποπληθωρισμός είναι μια πραγματικότητα. Οι τιμές καταναλωτή υποχώρησαν 1,2% το Νοέμβριο μετά από μια πτώση 1,8% τον Οκτώβριο.
Παρά το γεγονός ότι η οικονομία αναπτύσσεται και πάλι – το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε 0,7% κατά το τρίτο τρίμηνο από το προηγούμενο τρίμηνο – οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν δει βελτίωση στη ζωή τους.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι πολιτικές λιτότητας, όπως η μείωση των δαπανών και η αύξηση των φόρων, που ζήτησε η τρόικα σε αντάλλαγμα για την βοήθεια προς την Ελλάδα και άλλες προβληματικές χώρες της ευρωζώνης έχουν παρατείνει και έχουν εμβαθύνει την οικονομική τους κατάρρευση.
Ένα άλλο σημαντικό μειονέκτημα στην προσέγγιση της τρόικας ήταν ότι έμεινε η Ελλάδα με πολύ περισσότερο χρέος από ό, τι η χώρα θα μπορούσε ποτέ να ελπίζει να αποπληρώσει, κάτι που ακόμη και το ΔΝΤ αναγνώρισε την περασμένη χρονιά.
Ο πόνος που προκαλείται από τις πολιτικές αυτές ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την απογοήτευση που αισθάνονται οι ψηφοφόροι στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία και αλλού στην Ευρώπη για τα βασικά πολιτικά κόμματα. Στην Ελλάδα, έχει ευεργετηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην Ισπανία, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το Podemos, ένα αριστερό κόμμα που σχηματίστηκε πριν από λιγότερο ένα χρόνο, έχει σημειώσει άνοδο σε δημοτικότητα.
Και στην Ιταλία, το Κίνημα Πέντε Αστέρων, που θέλει τη χώρα να εγκαταλείψει το ευρώ, έχει μεν ξεθωριάσει πρόσφατα αλλά παραμένει δημοφιλές ανάμεσα σε μια αρκετά μεγάλη μειοψηφία του πληθυσμού.
Είτε ή όχι ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει την πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή των Ελλήνων, είναι σαφές ότι οι ψηφοφόροι, που έχουν επηρεαστεί (αρνητικά) από την ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική, φωνάζουν για αλλαγή».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου