Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

Τα αυτονόητα για την παιδεία από τον ΣΥΡΙΖΑ

Άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών με κατάργηση του ΑΣΕΠ, κατάργηση της τράπεζας θεμάτων και επαναπρόσληψη των απολυμένων καθηγητών είναι μερικά από αυτά που προβλέπονται για την παιδεία στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Έφη Καλαμαρά, υπεύθυνη του τομέα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξή της στον Alpha 989 και στην Μάχη Νικολάρα, ανέφερε τα άμεσα μέτρα στην εκπαίδευση που θα πάρει η ΣΥΡΙΖΑ.

Η κ. Καλαμαρά  ανέφερε πως υπάρχουν εκκρεμότητες ιδίως στα λύκεια, ενώ είναι επείγοντα τα ζητήματα της δημόσιας εκπαίδευσης.

«Προβλέπουμε δοκιμαστική περίοδο. Θα κάνουμε σοβαρές αλλαγές όχι τέτοιες όπως ήταν του νέου λυκείου το οποίο ψηφίστηκε και εφαρμόστηκε αμέσως με βιασύνη και προχειρότητα με στόχο, να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών που τελειώνει το γενικό λύκειο και να στρέψουν μια μεγάλη μερίδα των μαθητών προς την μαθητεία».

Στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπεται:

1. Κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων στην Α' και Β' Λυκείου με άμεση κατάργηση της τράπεζας θεμάτων, από το καλοκαίρι του 2015. Δεν θα συνυπολογιστεί ο βαθμός των μαθητών για είσοδο σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Θα αποσυνδεθεί απολύτως το απολυτήριο του Λυκείου από την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

2. Οι μαθητές της Α' και Β' Λυκείου θα προαχθούν με ενδοσχολικες εξετάσεις συνυπολίζοντας τους προφορικούς βαθμούς των τετραμήνων.

3. Τα θέματα θα τα θέτουν οι διδάσκοντες εξ ολοκλήρου, χωρίς το 50% να προέρχεται από την (απαράδεκτη και αντιπαιδαγωγική) τράπεζα θεμάτων.

4. Οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου της χρονιάς 2015-2016 θα εξεταστούν στα μαθήματα που θα έχουν προετοιμαστεί. Θα μπορούν όμως να δηλώσουν στο Μηχανογραφικό τους σχολές και τμήματα περισσότερα από 2 ή 3 επιστημονικά Πεδία.

5. Δεν θα ξεκινήσει από φέτος η ελεύθερη πρόσβαση σε σχολές (κάτι που όμως θέλει πολλή συζήτηση, καθώς δεν είναι δυνατόν να μπαίνουν ΟΛΟΙ στα Πανεπιστήμια και μετά να γίνεται η ξεκαθάριση, καθώς τα φροντιστήρια από λυκειακά θα γίνουν πανεπιστημιακά).

6. Πρόσβαση στις παιδαγωγικές επιστήμες θα πρέπει να μπορεί να γίνεται από όλα τα επιστημονικά πεδία.

7.  Στις Θετικές, Τεχνολογικές και τις επιστήμες Υγείας θα υπάρχει πρόσβαση από τη 2η και από την 3η ομάδα Προσανατολισμού.

8. Θα επαναλειτουργήσουν από την επόμενη σχολική χρονιά, οι τομείς των ειδικοτήτων της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης που έχουν καταργηθεί.

9. Η προσχολική αγωγή θα γίνει 2χρονη και υποχρεωτική, 12χρονη η μέση εκπαίδευση και  υποχρεωτική, ενώ θα υπάρχει και μεταλυκειακή επαγγελματική εκπαίδευση.

10.  Καταργείται ο νόμος 4009 (Νόμος Διαμαντοπούλου). Θα καταρτιστεί νέος νόμος πλαίσιο ύστερα από διάλογο.

11. Στα ΑΕΙ θα υπάρξει κατάργηση των Συμβουλίων Ιδρύματος. Θέμα χρόνου είναι αν θα αλλάξει ο τρόπος εκλογής νέων πρυτανικών αρχών στο ΕΚΠΑ που είναι σε λίγο καιρό.

12. Καταργείται το χρονικό όριο φοίτησης (ν+2) (καλό θα είναι πάντως να μην υπάρχουν και αιώνιοι φοιτητές, καθώς ο διπλάσιος χρόνος από τον απαιτούμενο είναι λογικό να υπάρχει ως όριο για να αποκτήσει κάποιος πτυχίο).

13.  Θα γίνει αποκατάσταση του πανεπιστημιακού ασύλου (ελπίζουμε ως ασύλου ιδεών και όχι κακοποιών).

14. Θα υπάρξει επανασύσταση συλλογικών Οργάνων με τη συμμετοχή και των φοιτητών με ποσόστωση.

15. Θα υπάρξει ανάκληση των διαγραφών φοιτητών, όπου έχουν γίνει.

16.  Θα αποκατασταθεί το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ.

17. Τα Πανεπιστήμια θα είναι Δημόσια και όχι Κρατικά.
«Λέμε πως τα ΑΕΙ πρέπει να επιχορηγούνται από το κράτος. Εννοούμε για δημόσια κρατικά και όχι κρατικά πανεπιστήμια. Πρέπει να διασφαλίζονται προϋποθέσεις όπως  η αυτοδιοίκηση, δηλαδή την ακαδημαϊκή αυτονομία, πανεπιστημίων, η διαφάνεια για την αυτοτέλεια τους στην οικονομική διαχείριση».

18. Όργανα των ΑΕΙ είναι τα πρυτανικά συμβούλια, η σύγκλητος και ο Πρύτανης.
Θα κατοχυρωθεί η συμμετοχή όλης της ακαδημαϊκής κοινότητας. Θα υπάρχει συμμετοχή, των φοιτητών, των καθηγητών, των μεταπτυχιακών και όλων των πανεπιστημιακών υπαλλήλων.

Η κ. Καλαμαρά ανέφερε πως ο διάλογος για την παιδεία θα κρατήσει χρονικό διάστημα ενός χρόνου, όπου θα γίνει διάλογος με τις ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών, με τα συλλογικά όργανα δημοσίου και ιδιωτικού, με τους πανεπιστημιακούς δασκάλους, τους μαθητές και τους φοιτητές προκειμένου να κάνουμε μια μεταρρύθμιση που να έχει την κοινωνική συναίνεση αλλά και την στήριξη των εκπαιδευτικών γιατί αν δεν υπάρχει η στήριξη των εκπαιδευτικών δεν μπορείς να πας σε ουσιαστική μεταρρύθμιση όπως την θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κλείνοντας η κ. Καλαμαρά είπε πως θα γίνει αμέσως η επαναπρόσληψη των σχολικών φυλάκων και των διοικητικών υπαλλήλων στα Πανεπιστήμια.
Επίσης θα γίνουν προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών για τις ανάγκες της ερχόμενης σχολικής χρονιάς, σε όλες τις βαθμίδες ή αναπληρωτών πλήρους ωραρίου, ενώ θα καταργηθεί η διαγωνισμός του ΑΣΕΠ.
«Δεν θα κάνουμε κανέναν ΑΣΕΠ, θα τον καταργήσουμε. Οι προσλήψεις θα γίνουν άμεσα για την επόμενη χρονιά. Υπάρχουν κενά, συνάδελφοι που συνταξιοδοτούνται. Θα υπάρξουν μόνιμοι διορισμοί ή αναπληρωτές πλήρους ωραρίου. Τα κονδύλια έχουν εξασφαλιστεί. Από το Σεπτέμβρη θα λειτουργούν οι τομείς και οι ειδικότητες που καταργήθηκαν. Σε αυτούς τους τομείς θα επανέλθουν οι καθηγητές, αν το επιθυμούν, που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Ουδείς καθηγητής, ουδείς σχολικός φύλακας περισσεύει» ανέφερε η κ. Καλαμαρά.

Μακάρι ο ΣΥΡΙΖΑ να μπορέσει να κάνει τα αυτονόητα για την παιδεία.
Μακάρι να μπορέσει να κάνει όλα αυτά που από το 2010 όλοι οι εκπαιδευτικοί (διορισμένοι και αδιόριστοι) ζητούν, για το καλό της παιδείας.
Η κατάσταση στην παιδεία είναι τραγική για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. 

Σε παλαιότερα άρθρα στο cosmostatus αναδείξαμε μερικά από αυτά τα προβλήματα που, απ’ ότι φαίνεται, ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται να λύσει.
Ας ελπίσουμε για το καλύτερο.
 


Με πληροφορίες από το alfavita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου