Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Κομισιόν: Αμετάκλητη η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη

«Το άρθρο 140, παράγραφος 3 της συνθήκης λέει ότι η συμμετοχή στην ευρωζώνη είναι αμετάκλητη».  

Να χαμηλώσει τους τόνους επιχείρησε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος της Γερμανικής κυβέρνησης μετά το σάλο που προκάλεσε δημοσίευμα του Γερμανικού περιοδικού Spiegel το Σάββατο.
Σύμφωνα με το επίμαχο άρθρο, Γερμανικές κυβερνητικές πηγές θεωρούν διαχειρίσιμη μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
 

Ωστόσο, η εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν προβλέπεται από τις συνθήκες.
«Το άρθρο 140, παράγραφος 3 της συνθήκης λέει ότι η συμμετοχή στην ευρωζώνη είναι αμετάκλητη».

Ο Γερμανός οικονομολόγος Ντάνιελ Γκρος από το Κέντρο Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής υποστηρίζει ότι σήμερα ο κίνδυνος δεν είναι ο ίδιος με το 2012.
«Η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική από το 2012 γιατί κανένας δεν μπορεί να αναγκάσει την Ελλάδα να φύγει. Εάν η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στην Ευρωζώνη τώρα, δεν χρειάζεται πολλά χρήματα για να το κάνει. Και αυτό ήταν διαφορετικό τότε. Οπότε, εάν η Ελλάδα πει απλά, ότι εμείς δεν πληρώνουμε, αλλά θέλουμε να μείνουμε στην ευρωζώνη, νομικά και πρακτικά οι άλλοι δεν μπορούν να κάνουν πολλά».

Σύμφωνα με τον Ντάνιελ Γκρος, η Ελλάδα χωρίς τόνωση των εξαγωγών δεν μπορεί να ξεφύγει από τη λιτότητα.
«Η Γερμανία μπορεί να βάλει ένα τέλος στη λιτότητα. Αλλά εάν υπάρχει μία χώρα που δεν μπορεί να σταματήσει τη λιτότητα, αυτή είναι η Ελλάδα γιατί απλά δεν έχει τα χρήματα».
 


Πηγή: gr.euronews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου