Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Σηκώνει η Ελλάδα κεφάλι;

Στην πρώτη σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε η νέα Ελληνική κυβέρνηση.

«Η Ελλάδα τάσσεται κατά νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας», αναφέρει δημοσίευμα της Γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, καθώς η Ελληνική κυβέρνηση ζήτησε εξηγήσεις από την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία προέβη σε «ομόφωνη δήλωση αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ» σε σχέση με την κρίση στην Ουκρανία, χωρίς να ερωτηθεί η Ελληνική κυβέρνηση!
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΕ, η Ελλάδα συμφώνησε στην προειδοποίηση προς την Ρωσία για επιβολή νέων κυρώσεων.

Από όσα έγιναν γνωστά από την πλευρά του Έλληνα πρωθυπουργού, αλλά και του υπουργού εξωτερικών, η Ελλάδα διαφωνεί με τις κυρώσεις προς την Ρωσία γενικώς.
Το Αμερικανικό δίκτυο CNBC σε άρθρο του διατυπώνει το ερώτημα εάν η Ελλάδα αναθερμαίνει τις σχέσεις της με τον «παλιό της σύμμαχο», τη Ρωσία.
Φαίνεται πως κάποιοι έχουν καταλάβει πως τα γεωπολιτικά συμφέροντα της ΕΕ δεν ταυτίζονται με τα συμφέροντα της Ελλάδας.

Ταυτόχρονα υπήρξε διαμαρτυρία και από την πλευρά της Κύπρου για το ίδιο ακριβώς θέμα. Έτσι πολλοί πιστεύουν πως ίσως υπάρξει κάποιο βέτο από την πλευρά των δύο χωρών, στο θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Η άσκηση βέτο θα είχε ως αποτέλεσμα ένα εμφανές άνοιγμα προς τη Μόσχα με αναθέρμανση των διμερών σχέσεων και ασφαλώς την άρση του εμπάργκο που έχει επιβάλει η Ρωσία στα Ελληνικά αγροτικά προϊόντα.

Από την πλευρά το νέου υπουργού άμυνας δηλώθηκε πως οι σχέσεις μας με τη Ρωσία θα πρέπει να αναβαθμιστούν τουλάχιστον ως το επίπεδο της άριστης λειτουργίας των Ρωσικών οπλικών συστημάτων, κάτι που σημαίνει σέρβις, ανταλλακτικά κλπ, ενώ έκανε λόγο για συνολικό άνοιγμα στη Ρωσία.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να θυμίσουμε την συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Κινέζο πρέσβυ, πριν καν ορκιστεί πρωθυπουργός…

Έτσι σε όλο τον κόσμο άρχισαν να δημοσιεύονται απόψεις που δείχνουν πως κάποιοι άρχισαν να υπολογίζουν την Ελλάδα, πολύ περισσότερο απ’ ότι πριν λίγες μέρες.

 Έκκληση προς τη νέα Ελληνική κυβέρνηση «να είναι δίκαιη απέναντι στους ανθρώπους της Γερμανίας και της Ευρώπης, οι οποίοι στάθηκαν αλληλέγγυοι τα τελευταία χρόνια» απηύθυνε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας και υπουργός Οικονομίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ τονίζοντας ότι η Γερμανία σέβεται τη δημοκρατική επιλογή των Ελλήνων.
Μήπως για κάποιο λόγο ο Γερμανός αξιωματούχος άρχισε να φοβάται την πιθανή απαίτηση από την πλευρά τα Ελλάδας της καταβολής των οφειλόμενων Γερμανικών αποζημιώσεων από τον 2ο Π.Π. και το κατοχικό δάνειο;

Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, δήλωσε σε συνέντευξή του στους Financial Times πως η Ε.Ε. πρέπει να είναι έτοιμη να διαπραγματευθεί με τη νέα Ελληνική κυβέρνηση για την αναδιάρθρωση του τεράστιου χρέους της και την παράταση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης.

Τα πρώτα δείγματα της νέας Ελληνικής κυβέρνησης μόνο ως ενθαρρυντικά μπορεί να τα κρίνει κανείς. 

Ας περιμένουμε όμως να δούμε πως θα εξελιχθεί το όλο ζήτημα και μετά το ξανασυζητάμε…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου