Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Ποιες οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία και την Ρωσία και τι έχει πει ο Τσίπρας για το όνομα των Σκοπίων

Δύο πολύ ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις παραχώρησαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, Νάντια Βαλαβάνη και Αλέξης Μητρόπουλος στο Τουρκικό πρακτορείο Anadolu και στο Ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, Rossiya Segodnya / RIA Novosti.
Μεταξύ άλλων μίλησαν για της προθέσεις μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία και την Ρωσία.
Ερωτηματικό όμως αποτελεί το αν ο Αλέξης Τσίπρας έχει και σήμερα την ίδια άποψη για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, σε σχέση με αυτή που είχε εκφράσει στο Κανάλ 5 των Σκοπίων.


Οι δηλώσεις της αρμόδιας για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νάντιας Βαλαβάνη, έγιναν στο κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της Τουρκίας Anadolu.

«Στις σχέσεις Τουρκίας και Ελλάδας, προκειμένου να γίνουν αποφασιστικά βήματα μπροστά, θα πρέπει και οι δυο χώρες να επιδείξουν σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στα κυριαρχικά τους δικαιώματα», φέρεται να δήλωσε η Νάντια Βαλαβάνη  στους δημοσιογράφους Ali Ozturk και Mehmet Hatipoglu σε ανταπόκρισή τους από την Αθήνα.
Και συνέχισε:
«Η συνεργασία στους τομείς της οικονομίας, του πολιτισμού, του τουρισμού, της μετανάστευσης και της ενέργειας έχει πολύ μεγάλη σημασίας για τους λαούς και των δυο χωρών. Η συνεργασία αυτή θα πρέπει να προχωρήσει με τρόπο που να αποφέρει αμοιβαία οφέλη» επεσήμανε.
Για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις δήλωσε:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις στην Τουρκία και αποδίδει μεγάλη σημασία στη διατήρηση ανοιχτών διπλωματικών διαύλων μεταξύ των δυο χωρών» είπε η κ. Βαλαβάνη.
Αναφερθείσα δε στη συνάντηση τον περασμένο Δεκέμβριο του Τούρκου Πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου με τον Αλέξη Τσίπρα στο αεροδρόμιο, κατά την αναχώρηση τού κ. Νταβουτογλου, είπε:
«Κατά τη γνώμη μου η συνάντηση αυτή σηματοδότησε μια σημαντική αρχή από άποψης σχέσεων της Τουρκικής κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Στο μεταξύ ο Αλέξης Μητρόπουλος μίλησε εφ όλης της ύλης στο Ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, Rossiya Segodnya / RIA Novosti.

Μεταξύ άλλων, μίλησε και για τις Ελληνορωσικές σχέσεις.
Στην ερώτηση για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να διατηρεί την πολιτική των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ο κ. Μητρόπουλος έδωσε την παρακάτω απάντηση:
«Προτιθέμεθα να ζητήσουμε την κατάργηση των κυρώσεων προς την παραδοσιακή μας φίλη και ομόδοξη Ρωσία. Είναι άλλωστε προς το συμφέρον, κυρίως της Ελληνικής αγροτικής παραγωγής, η άρση αυτών των καταστροφικών κυρώσεων και ο τερματισμός του ανορθόδοξου πολέμου της Ευρώπης κατά της Ρωσίας με αφορμή τη συνεχιζόμενη ουκρανική κρίση.
Η νέα Ελλάδα πρέπει να βελτιώσει με ραγδαίους ρυθμούς τη σχέση της με τη Ρωσία, όχι μόνο λόγω των στενών πληθυσμιακών, πολιτιστικών, θρησκευτικών και ιστορικών δεσμών, αλλά και διότι στη δική μας αντίληψη (που εν προκειμένω συμπίπτει με την αντίληψη του στρατηγού Ντεγκόλ), «η Ευρώπη πρέπει να ενωθεί από τον Ατλαντικό ως τα Ουράλια», ώστε αφενός μεν να επιβάλλει την παγκόσμια ειρήνη και αφετέρου να εδραιώσει τη δημοκρατία και τον ανθρωπιστικό πολιτισμό, αλλά και να καταργήσει τις ακρότητες της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, επαναφέροντας την πολιτική λειτουργία του δημοκρατικώς δρώντος λαού επί της ανεξέλεγκτης σήμερα οικονομικής».

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να θυμίσω μια παλαιότερη συνέντευξη (Απρίλιος 2011) του Αλέξη Τσίπρα προς τον τηλεοπτικό σταθμό Κανάλ 5 των Σκοπίων.
Σε ερώτηση σχετικά με το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και αν πιστεύει ότι ο λαός της ΠΓΔΜ είναι «Μακεδόνες», ο κ. Τσίπρας απάντησε:
«Πιστεύουμε ότι είναι ένα σλαβικό φύλο, το οποίο στο πέρασμα του χρόνου εγκαταστάθηκε στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή που λέγεται Μακεδονία, συνεπώς έχει το δικαίωμα να κάνει χρήση του ονόματος αυτού, στη βάση όμως μιας διαφοροποίησης που θα καθιστά διακριτούς τους Έλληνες Μακεδόνες από τους Σλάβους, οι οποίοι είχαν εγκατασταθεί στη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας».

Βλέπουμε πως τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κρατούν μια ύποπτη στάση στα εθνικά θέματα.
Η κ. Βαλαβάνη μιλά για «αμοιβαία οφέλη» τη στιγμή που αναφέρεται στο κομμάτι της ενέργειας.
Ο κ. Μητρόπουλος μιλά για «παγκόσμια ειρήνη» αναφερόμενος σε ολοκληρωτική ένωση της Ευρώπης από τον Ατλαντικό ως τα Ουράλια.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για «δικαίωμα χρήσης του ονόματος» (Μακεδονία) από τους κατοίκους της Βαρντάρσκα. Γιατί όμως δεν βρέθηκε ούτε ένας δημοσιογράφος από τους δεκάδες που προεκλογικά εξασφάλισαν μία συνέντευξη με τον Αλέξη Τσίπρα,  να ρωτήσει τον υποψήφιο πρωθυπουργό της Ελλάδας για το αν και σήμερα έχει την ίδια άποψη για την ονομασία των Σκοπίων; Γιατί;

Ο αγνός και καλόπιστος παρατηρητής ίσως χαρεί με κάποιες από τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα Εθνικά θέματα της Ελλάδας, όπως εκφράστηκαν από την κ. Βαλαβάνη και την κ. Μητρόπουλο.
Όμως θα πρέπει να διαβάζουμε με προσοχή πίσω από τις λέξεις, όταν αυτές έχουν να κάνουν με λεπτά εθνικά και παγκόσμια θέματα, που αντί να οδηγήσουν στην πρόοδο του Ελληνισμού, μπορεί να τον φέρουν ακριβώς εκεί που η Νέα Παγκόσμια Τάξη θέλει και προσπαθεί εδώ και χρόνια:
υποταγμένο, στο απόλυτο μαντρί, μαζί με τα άλλα πρόβατα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου