Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Πόσα χρωστάει η Γερμανία στην Ελλάδα; Πολλά, πάρα πολλά…

Με τίτλο «Τι χρωστάει η Γερμανία στην Αθήνα;» η Αυστριακή εφημερίδα Die Presse εξετάζει το θέμα των Γερμανικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα. Στη Σύνοδο του Λονδίνου το 1953 το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο συνενώθηκε με τις πολεμικές αποζημιώσεις και η διευθέτηση του θέματος αναβλήθηκε μέχρι την επανένωση της Γερμανίας.

Το 1990, η ενωμένη πλέον Γερμανία, απέκλεισε τις πληρωμές αυτές, λόγω του ότι είχε παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα και λόγω του νέου ρόλου της χώρας ως σημαντικού μέλους της διεθνούς κοινότητας!

Τα επιχειρήματα αυτά αρμόζουν μόνο στο θέμα των αποζημιώσεων και όχι στο θέμα του κατοχικού δανείου, το οποίο «έθαψε νομικά» η Γερμανία με τέτοιου είδους κόλπα, όπως τονίζει ο ιστορικός Albrecht Ritschl.
Οι Έλληνες είχαν υπογράψει το 1990 τη «Συνθήκη των δύο συν τέσσερις».

Ο δημοσιογράφος θέτει λοιπόν το ερώτημα γιατί οι Έλληνες είναι οι μόνοι που διεκδικούν σήμερα τόσο επίμονα αυτά τα χρήματα.
Η απάντηση δεν είναι μόνο ότι βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και νιώθουν ότι η Γερμανία τους ασκεί πίεση, αλλά και ότι, σύμφωνα με τον ιστορικό Hagen Fleischer, η Βέρμαχτ λεηλάτησε με ιδιαίτερη σκληρότητα τη χώρα, η οποία βρέθηκε στην τέταρτη θέση της κατάταξης των χωρών που υπέστησαν τη μεγαλύτερη οικονομική ζημία, μετά την Πολωνία, τη Σοβιετική Ένωση και τη Γιουγκοσλαβία. (Griechenland: Was schuldet Deutschland Athen?, Karl Gaulhofer).

Στην ιστοσελίδα της η Bild Zeitung, δημοσιεύει ρεπορτάζ με τίτλο «70 χρόνια μετά το τέλος του Πολέμου- Γι’ αυτό ζητούν οι Έλληνες επανορθώσεις».
Το ρεπορτάζ αναφέρει, μεταξύ άλλων:
«Η Ελλάδα είναι υπερχρεωμένη. Σύμφωνα με υπολογισμούς της Commerzbank, η χώρα χρωστά στους Ευρωπαίους εταίρους, στο ΔΝΤ και στην ΕΚΤ περί τα 257 δις ευρώ. Δεν αποτελεί άρα έκπληξη το γεγονός ότι η χώρα εξετάζει όλες τις δυνατότητες που έχει ώστε να μειώσει το βουνό του χρέους της».
Το ρεπορτάζ πάντως αναφέρει πως η Γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει το θέμα (Darum fordern die Griechen Reparationen).

Για το Ελληνικό χρέος μίλησε και ο Γερμανός καθηγητής Ιστορίας και Οικονομίας Albrecht Ritschl στο περιοδικό Spiegel και μάλιστα σε σκληρή γλώσσα για τη Γερμανία.
Ο Γερμανός καθηγητής είπε συγκεκριμένα πως «Αν αρχίσει η Ελλάδα και αν ποτέ αναγκαστεί η Γερμανία να πληρώσει, τότε θα μας τα πάρουν όλα».

Και συνέχισε:
«Ήταν όταν ο τότε (1990) καγκελάριος Kohl αρνήθηκε να υλοποιήσει τη Συμφωνία του Λονδίνου, του 1953. Η συμφωνία έλεγε ότι οι Γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις στην περίπτωση της επανένωσης των δύο Γερμανιών, θα πρέπει να τεθούν υπό επαναδιαπραγμάτευση. Η Γερμανία όμως πλήρωσε ελαχιστότατες αποζημιώσεις μετά το 1990, ούτε καν τα αναγκαστικά δάνεια που είχε συνάψει, ούτε τα έξοδα κατοχής. Η Ελλάδα είναι ένα από τα κράτη, που δεν πήραν δεκάρα. Μην κρυβόμαστε! Η Γερμανία στον 20ο αιώνα άρχισε δυο πολέμους, ο δεύτερος μάλιστα ήταν πόλεμος αφανισμού και εξολόθρευσης. Στη συνέχεια οι εχθροί της αποποιήθηκαν το δικαίωμά τους εν μέρει ή και καθολικά για αποζημιώσεις. Το περίφημο «Γερμανικό θαύμα» συντελέστηκε πάνω στις πλάτες άλλων Ευρωπαίων. Αυτό δεν το ξεχνούν οι Έλληνες».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Γερμανικού περιοδικού Spiegel, η Γερμανία χρωστά στην Ελλάδα 162 δισ. ευρώ, για πολεμικές αποζημιώσεις.
Επίσης, από την μη αποπληρωμή του κατοχικού δανείου, η Γερμανία χρωστάει άλλα 70 με 100 δισ. ευρώ, αναλόγως υπολογισμών.
Επομένως το νούμερο των 250 δισ. ευρώ είναι ένα πραγματικό και ρεαλιστικό ποσό, που θα πρέπει να πληρώσει (επιτέλους) η Γερμανία στην Ελλάδα.

Πηγές : mignatiou.com, notospress.gr, tanea.gr, antikleidi.com



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου