Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Τα μεταλλαγμένα στο πιάτο μας, με έγκριση της ΕΕ

Τελικά οι πανίσχυρες εταιρείες που προωθούν την καλλιέργεια των Γενετικώς Τροποποιημένων Οργανισμών κέρδισαν και θα μπορούν να προωθούν τα προϊόντα τους στην Ευρώπη, ελπίζοντας να κυριαρχήσουν στην παραγωγή τροφής.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο άνοιξε σήμερα τον δρόμο για την καλλιέργεια των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών στην Ευρώπη, παραχωρώντας στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης το δικαίωμα να απαγορεύουν μονομερώς τις καλλιέργειες αυτές στο έδαφός τους.

Πλέον η πίεση των εταιρειών δεν θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες, αλλά στις κυβερνήσεις των κρατών μελλών, οι οποίες με διάφορα ανταλλάγματα ή «μνημόνια» ίσως αναγκαστούν να «προωθήσουν» την καλλιέργεια των Γενετικώς Τροποποιημένων Οργανισμών.

Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν τη συμβιβαστική συμφωνία με ψήφους 480 υπέρ έναντι 159 κατά, που είχε επιτευχθεί μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ, ώστε να υπάρξει απεμπλοκή στις διαπραγματεύσεις για το θέμα αυτό, που διαρκούσαν τέσσερα χρόνια.

Με βάση το νέο κανονισμό, μια χώρα-μέλος θα μπορεί να απαγορεύσει την καλλιέργεια Γ.Τ.Ο. στο έδαφός της ακόμη και αν το συγκεκριμένο είδος έχει πάρει την άδεια από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων.

Η κυβέρνηση της χώρας θα μπορεί επίσης να επικαλεστεί κοινωνικοοικονομικούς ή περιβαλλοντικούς λόγους για την άρνησή της στην καλλιέργεια των Γ.Τ.Ο. ή λόγους που σχετίζονται με τη χρήση της γεωργικής γης.

Οι χώρες-μέλη που θα επιτρέπουν την καλλιέργεια Γ.Τ.Ο. θα πρέπει να λαμβάνουν μέτρα για να εμποδιστεί η εξάπλωση των ειδών αυτών σε γειτονικές χώρες, κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο (από τεχνικής πλευράς) να επιτευχθεί.

Τα γενετικά τροποποιημένα είδη, καλλιεργούνται ευρέως σε χώρες της Ασίας και της Αμερικής, όμως αντιμετωπίζονται με μεγάλο σκεπτικισμό στην Ευρώπη.
Οι περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, τα απορρίπτουν.
Όμως υπάρχουν και χώρες όπως η Βρετανία, που τάσσονται υπέρ της καλλιέργειας Γ.Τ.Ο.

Η σημερινή (13-1-2015) ψηφοφορία στο Στρασβούργο, θα αποκτήσει ισχύ νόμου αφού υπογραφεί από τις χώρες-μέλη της ΕΕ και δημοσιευτεί στην εφημερίδα της ΕΕ, κάτι που αναμένεται να γίνει τις επόμενες εβδομάδες.

Πλέον οι εταιρείες παραγωγής Γ.Τ.Ο. θα προσπαθήσουν να πάρουν στα χέρια τους και να ελέγξουν την παγκόσμια παραγωγή τροφής, προωθώντας τα φυτά τους, που θα θα είναι φτιαγμένα να αντέχουν στα δικά τους φυτοφάρμακα, ενώ θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να αναγκάσουν τους γεωργούς να αγοράσουν τους δικούς τους σπόρους, αφού θα έχουν περισσότερη απόδοση από τους συμβατικούς και θα αντέχουν στο κρύο, τις ασθένειες και τα κάθε μορφής ζιζάνια.

Είναι πλέον στα χέρια των καταναλωτών να αρνηθούν την κατανάλωση των Γ.Τ.Ο. μέχρι να αποδειχθεί εάν είναι κατάλληλα ή όχι, προς βρώση.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου