Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Ροζ δίκτυο κατασκοπείας στην Τουρκία υπέρ Ελλάδος, Κύπρου, Ισραήλ και Ρωσίας


Ανυπολόγιστη χαρακτηρίζεται από την Τουρκική Εισαγγελία η ζημιά που υπέστη η Τουρκία από την δράση του δικτύου κατασκοπείας «Πανδώρα».
Στη δικογραφία των 1900 σελίδων, κατονομάζεται ως επικεφαλής του δικτύου κατασκοπείας ο επιχειρηματίας Bilgin Ozkaynak, που χρησιμοποιούσε εκδιδόμενες γυναίκες προκειμένου να εκβιάζει κρατικούς αξιωματούχους και να αποσπά ευαίσθητες πληροφορίες με σκοπό την πώλησή τους σε τρίτους.


Ο Ozkaynak είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση με την κατηγορία της λαθρεμπορίας ναυτιλιακών καυσίμων το 2001 στην Κωνσταντινούπολη. Μετά την αποφυλάκισή του, δραστηριοποιήθηκε επιχειρηματικά στο χώρο του τουρισμού, εξαγοράζοντας τη μαρίνα της Μαρμαρίδας και πολιτικά με το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) με το οποίο κατήλθε υποψήφιος στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Τα «θύματα» του Τουρκικού δικτύου κατασκοπείας ανέρχονται επισήμως σε 1027 άτομα, ενώ ύποπτα θεωρούνται 357 άτομα, εκ των οποίων 49 εν ενεργεία στελέχη των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένου του τότε Επιτελάρχη του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, αντιναύαρχου Veysel Kοsele.

Όπως μεταδίδει το defencenet.gr η αποκάλυψη της δράσης του κυκλώματος ξεκίνησε από δύο ηλεκτρονικά μηνύματα που εστάλησαν στις αστυνομικές αρχές της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης στις 10 Αυγούστου του 2010 από την διεύθυνση haleizmirhale@hotmail.com.

Στις 27 Οκτωβρίου του 2010, οι Τουρκικές αστυνομικές αρχές ανακοίνωσαν την προσαγωγή δεκάδων εν ενεργεία αξιωματικών των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων ως υπόπτων για συμμετοχή σε κύκλωμα εκβιασμού που χρησιμοποιούσε εκδιδόμενες γυναίκες για να παγιδεύει στελέχη του Τουρκικού κρατικού μηχανισμού, τα οποία εν συνεχεία εξεβίαζε για να αποσπά απόρρητες πληροφορίες και έγγραφα. Τα μέλη του κυκλώματος κατέγραφαν με κρυφές κάμερες τις σεξουαλικές συνευρέσεις με τις εκδιδόμενες, διασφαλίζοντας την απόλυτη συνεργασία των θυμάτων τους.

Στις 9 Μαΐου 2012, οι Τουρκικές αρχές ανακάλυψαν στην εξοχική κατοικία του Ozkaynak στη πόλη Sapanca του Σαγγάριου, αρχεία με την ονομασία «PΑΝDORAv.12» σε ένα USB, σε δύο εξωτερικούς σκληρούς δίσκους.
Ανάμεσα στα αρχεία, ξεχώριζε το έγγραφο με τίτλο «PANDORAv.12\Veri1_Ek\İ.A\Yunanistan.doc» που εμφάνιζε την Ελλάδα ως αποδέκτη απόρρητων στρατιωτικών πληροφοριών που κατάφερε να αποσπάσει παράνομα το Τουρκικό δίκτυο.

Στις 10 Μαΐου του 2012 συνελήφθη η 25χρονη Narin Korkmaz, έχοντας στη κατοχή της φόρμα παραλλαγής και πλαστή στρατιωτική ταυτότητα που χρησιμοποιούσε για να εισέρχεται σε στρατόπεδα σε όλη την τουρκική επικράτεια και τη κατεχόμενη Κύπρο και να προωθεί τις αλλοδαπές ιερόδουλες στα στελέχη που είχε βάλει σε στόχο το κύκλωμα.
Ακολούθησε στις 25 Μαΐου του 2012 η προσαγωγή συνολικά 30 ιεροδούλων, εκ των οποίων οι 20 συνελήφθησαν.

Το δίκτυο κατασκοπείας στόχευε σε πληροφορίες, οι οποίες θα απέφεραν όσο το δυνατόν, μεγαλύτερο οικονομικό όφελος.
Η Ρωσία, το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος, ήταν οι αποδέκτες των πληροφοριών. Από τον φάκελο της δικογραφίας προκύπτει μεγάλη διαρροή στρατιωτικών πληροφοριών του Τουρκικού στρατού προς τις τέσσερις προαναφερθείσες χώρες.

Έτσι, μετά από την ροή πληροφοριών που υπάρχει ακόμη και σήμερα από την Ανατολική πλευρά του Αιγαίου και καθώς είναι γνωστό πως η Τουρκία κάθε φορά που υπάρχει πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το γεγονός, οι επικεφαλής στρατιωτικοί αλλά κα πολιτικοί του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, επεξεργάζονται διάφορα σενάρια απόκρουσης τυχόν Τουρκικής επίθεσης.

Όπως μεταδίδει το defencnet.gr πρωταγωνιστές αυτών των σεναρίων είναι τα στελέχη της Δύναμης Δ, που αποτελεί την αφρόκρεμα της ισχύος των ΕΔ, τουλάχιστον σε ότι αφορά τις μονάδες Ταχείας Ανάπτυξης. Το ενδιαφέρον βρίσκεται στο ότι κάθε σενάριο - άσκηση είναι βασισμένη σε ένα πολιτικο-στρατιωτικό σενάριο για την εξέλιξη μιας πιθανής κρίσης με την Τουρκία.

Οι ασκήσεις που γίνονται είναι προετοιμασμένες και σχεδιασμένες για να αντιμετωπίσουν τα σενάρια που καταρτίζονται όχι από υπόθεση, αλλά βάσει συγκεκριμένων πληροφοριών που (ακόμη και σήμερα) έρχονται από την Τουρκία μέσω των Ελληνικών δικτύων πληροφόρησης, όπως αυτό που εξάρθρωσαν οι Τουρκικές αρχές.

Τα σενάρια ξεκινούν από ασκήσεις αντιμετώπισης αιφνιδιαστικής απόβασης από αέρος στις Σέρρες και φτάνουν μέχρι την απόκρουση ομάδας σαμποτέρ στα ενεργειακά πεδία της Δυτικής Ελλάδας.
Άλλες ασκήσεις έχουν να κάνουν με εκτέλεση επιχειρήσεων αποτροπής για κατάληψη μικρού νησιού στο Ανατολικό Αιγαίο και σε περίπτωση αποτυχίας, εκτέλεση αμφίβιας ενέργειας για ανακατάληψή του, με σκοπό την εξασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας.
Μελετώνται επίσης πραγματικά σενάρια, όπως αυτό που συνέβη στην Κάλυμνο με διείσδυση Τουρκικού ελικοπτέρου, αλλά και σενάρια κατάληψης μικρής κατοικημένης νήσου ή βραχονησίδας για τοποθέτηση Τουρκικής κεραίας κινητής τηλεφωνίας, δημιουργώντας τετελεσμένα.

Μην ξεχνάμε πως η Άγκυρα εξέδωσε δύο NAVTEX, με τις οποίες δεσμεύει για «επικίνδυνες επιχειρήσεις» (Hazardous Operations) πολύ μεγάλες περιοχές του Αιγαίου, από την 1η Ιανουαρίου ως την 31η Δεκεμβρίου 2015, καθημερινά από τις 5 τα ξημερώματα μέχρι τις 4 το απόγευμα, εκτός Σαββατοκύριακου.
Οι δεσμευμένες περιοχές περιλαμβάνουν στα Βόρεια την θαλάσσια περιοχή που περικλείεται από τον Άθω μέχρι τη Θάσο, τη Σαμοθράκη και τη Λήμνο και στα Νότια την περιοχή μεταξύ Ικαρίας, Φούρνων, Πάτμου, Κίναρου, Λέβιθας και Αμοργού.

Το θέμα όμως με τις Τουρκικές NAVTEX είναι πως τα Τουρκικά πλοία κινδυνεύουν να βυθιστούν μόνα τους. Θυμηθείτε την προσάραξη της Τουρκικής φρεγάτας Γιαβούζ στα αβαθή της Κω την δεκαετία του ‘90, θυμηθείτε πως πριν λίγα χρόνια ένα άλλο Τουρκικό πολεμικό πλοίο έχασε το σόναρ του έξω από το Καστελλόριζο όταν προσέκρουσε στον βυθό, ενώ πριν λίγες μέρες συνοδευτικό πλοίο του Barbaros, προσάραξε σε ξέρα, ανοιχτά των κατεχομένων της Κύπρου.
Έτσι, εύλογα δημιουργείται ένα χαμόγελο στα χείλη κάθε Έλληνα όταν ακούει πως η Τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να αποκτήσει αεροπλανοφόρο…

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου