Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

Αύξηση 460% στον ΦΑΠ από τον ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ

Το ετήσιο χαράτσι που σχεδιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τριπλάσιο σε σχέση με τον ΦΑΠ των ετών 2011-2013. Μεγάλη ακίνητη περιουσία θα θεωρείται αυτή που θα έχει αντικειμενική αξία το πολύ 200.000 ευρώ, όσο ένα καλό διαμέρισμα και ένα εξοχικό ή ένα χωράφι! Το αφορολόγητο όριο θα είναι μόλις στις 200.000 ευρώ.

Καταργείται ο ΕΝΦΙΑ και έρχεται ο Φόρος «Μεγάλης» Ακίνητης Περιουσίας, αλλά τροποποιημένος! Σύμφωνα με τον τομεάρχη Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Μηλιό, ο φόρος θα λάβει εν μέρει τη μορφή που είχε πριν από την επιβολή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), δηλαδή θα επιβάλλεται σε κάθε φορολογούμενο με ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μεγαλύτερης των 200.000 ευρώ.

Αυτό σημαίνει πως ο ΑΔΙΚΟΣ φόρος ΚΑΤΟΧΗΣ που πληρώνουμε σήμερα για τα ακίνητα που νόμιμα αγοράσαμε, θα συνεχίσει να υφίσταται και με την νέα κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ) που δήθεν θα κάνει τα αυτονόητα και δήθεν θα ελαφρύνει τους φόρους.

Αν συνυπολογιστεί ο εισπρακτικός στόχος του 1,4 δισ. ευρώ που έχει θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω της φορολόγησης των ακινήτων, τότε ο νέος αυτός φόρος θα πρέπει να επιβαρύνει κάθε υπόχρεο ιδιοκτήτη με ετήσιο «χαράτσι» 2.800 ευρώ, το οποίο θα είναι αυξημένο κατά 460% σε σύγκριση με αυτό που καταβάλλεται τώρα με τον ΕΝΦΙΑ!

Λίγα εικοσιτετράωρα μετά τις δηλώσεις του Δημήτρη Στρατούλη (ΣΥΡΙΖΑ), ότι ο νέος φόρος που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ θα επιβάλλεται σε όσους κατέχουν ακίνητη περιουσία αξίας μεγαλύτερης των 400.000 ευρώ και θα αποδίδει ετησίως έσοδα ύψους 1,4 δισ. ευρώ, φαίνεται ότι το ξανασκέφτηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ και αποφάσισαν να ρίξουν το προτεινόμενο αφορολόγητο όριο στα 200.000 ευρώ, ώστε ο νέος φόρος να συμπεριλάβει πολύ περισσότερους ιδιοκτήτες.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84, ο κ. Μηλιός επεσήμανε:
«Θα καταργήσουμε τον ΕΝΦΙΑ. Η επαναφορά του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας θα γίνει στο επίπεδο που υπήρχε πριν εισαχθεί ο ΕΝΦΙΑ»!

Και συνέχισε λέγοντας:
«Το επίπεδο είχε πολλές κλίμακες. Άρχιζε από κάτι χαμηλό που πλήρωνε ο ιδιοκτήτης όταν το ακίνητο ήταν από 200.000 ευρώ και πάνω, με πολλούς συντελεστές, που οδηγούσε σε σημείο τέτοιο ώστε να έχουμε απώλεια εσόδων, τα οποία θα αντικαταστήσουμε με άλλα έσοδα που θα έρθουν από άλλες πηγές, αρχίζοντας πρώτα από την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας πετρελαιοειδών και από τη φοροδιαφυγή».

Ουσιαστικά ο κ. Μηλιός έκανε λόγο για επαναφορά του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) σε ατομικό επίπεδο, δηλαδή κάθε άτομο με ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ θα υποχρεούται να πληρώσει φόρο, ενώ σε περίπτωση συζύγων πιθανόν θα ισχύει αφορολόγητο 200.000 ευρώ για την ακίνητη περιουσία του καθενός ξεχωριστά.

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που όλα τα ακίνητα της οικογένειας βρίσκονται στο όνομα του ενός συζύγου, δηλαδή λόγω κληρονομιάς ή γονικής παροχής, τρία ακίνητα με αντικειμενική αξία 500.000 ευρώ ανήκουν στον έναν σύζυγο;
Θα πρέπει να μεταβιβάσει και στον άλλο τα μισά, ώστε να φορολογηθούν για 50.000 ευρώ ο καθένας, ενώ αν μείνουν στην κατοχή του ενός θα φορολογηθεί για 300.000; 

Είναι λογικό αυτό;
Αφού πρόκειται για οικογένεια, ποιο το νόημα της «ατομικής» περιουσίας;
Δεν θα έπρεπε να μιλάμε για οικογενειακή περιουσία;

Ένας τέτοιος φόρος δεν μπορεί να ονομαστεί Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, όπως τον προπαγανδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς επ’ ουδενί δεν μπορεί να θεωρηθεί «μεγάλη ακίνητη περιουσία» αυτή που έχει αντικειμενική αξία 200.000 ευρώ ή 250.000 ευρώ.

Για να επιτευχθεί ο στόχος που έχει θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ για είσπραξη εσόδων ύψους 1,4 δισ. ευρώ κάθε χρόνο από το νέο φόρο στην ακίνητη περιουσία, θα πρέπει, σε περίπτωση που υιοθετηθεί τελικά η «εκδοχή Μηλιού», για ατομικό αφορολόγητο όριο 200.000 ευρώ:
1. Να υπαχθούν σε φόρο και τα αγροτεμάχια και οι λοιπές εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών εδαφικές εκτάσεις. Στην περίπτωση αυτή όμως θα πρέπει το σύστημα να υπολογίσει με ακρίβεια τις αντικειμενικές αξίες όλων αυτών των εκτάσεων με βάση τις υποβληθείσες δηλώσεις Ε9 των ετών 2005-2015, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο.
2. Οι συντελεστές υπολογισμού που θα εφαρμόζονται πάνω από το αφορολόγητο όριο των 200.000 ευρώ να είναι τουλάχιστον 2,5 φορές μεγαλύτεροι από αυτούς που ίσχυσαν με τον ΦΑΠ της περιόδου 2011-2013. Θα πρέπει, δηλαδή, να κλιμακώνονται από 0,5% έως 2,5%!

Επομένως, μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Στο στόχαστρο ΟΛΩΝ είναι η ακίνητη περιουσία των Ελλήνων και ΟΧΙ τα εισοδήματα.
Είναι δίκαιο να πληρώνεις φόρο, ακόμη και 50% στο εισόδημά σου σε περίπτωση κρίσης (εφόσον είναι πολύ υψηλό), είναι όμως πέρα για πέρα άδικο να πληρώνεις ετήσιο φόρο για κάτι που αγόρασες και ΔΕΝ σου αποφέρει εισόδημα.

Πηγές :
http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=369732&catid=9
και
http://www.e-typos.com/gr/vouleutikes-ekloges-2015/arthro/113023/diavaste-ston-et-triplasios-sugritika-me-to-2011-2013-fap-gia-akinita-ano-ton-200000-euro-/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου