Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

Κάθε χρόνο τα ίδια στον Έβρο

Κάθε χρόνο μία ή δύο φορές πλημμυρίζει ο νομός Έβρου επειδή ο Έβρος, ο Άρδας και ο Ερυθροπόταμος αδυνατούν να δεχτούν τόσο πολύ νερό.
Που οφείλεται όμως αυτή η κατάσταση που τείνει να γίνει συνήθεια, μια συνήθεια που τα ΜΜΕ της Αθήνας περνάνε στα ψιλά, καθώς ο Έβρος είναι λιγάκι μακριά από το Σύνταγμα;


Πολλοί υπερασπιστές της παγκοσμιοποίησης θα πουν πως οφείλεται στην αλλαγή του κλίματος και στον «κακό» άνθρωπο που καταστρέφει το περιβάλλον.
Η αλήθεια είναι πως οφείλεται στην ανθρώπινη παρέμβαση μεν, αλλά ουσιαστικά στο κλείσιμο των διόδων διαφυγής των υδάτων μετά από βροχή.
Αναγκαστικά όλα τα όμβρια ύδατα οδηγούνται στα 3-4 ποτάμια της περιοχής, τα οποία δεν μπορούν να αντέξουν τον όγκο των υδάτων. Δεν είναι φτιαγμένα για τόσο πολύ νερό.

Αυτό που χρειάζεται, αφού μπαζώθηκαν τα ρέματα και οι χείμαρροι, είναι να γίνουν μεγάλα έργα εμβάθυνσης και διαπλάτυνσης των μεγάλων ποταμών.
Ο ποταμός Έβρος θα πρέπει να σχεδιαστεί από έμπειρη τεχνική εταιρεία, που θα αναλάβει την εκβάθυνσή του και την ομοιόμορφη διαπλάτυνσή του.
Χρειάζεται ένας ποταμός τουλάχιστον με 7-8 μέτρα βάθος και πλάτος ομοιόμορφο ίσως 80 μέτρων. Αυτό θα το αποφασίσει η εταιρεία που θα αναλάβει το έργο.

Ένα έργο που είναι επιτακτικής προτεραιότητας για τους κατοίκους του νομού Έβρου, ένα έργο που απαιτεί τη συνεννόηση δύο χωρών που ανήκουν στην ΕΕ (Ελλάδα και Βουλγαρία), αλλά απαιτεί και τη συνεννόηση της Τουρκίας που θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ.

Είναι καιρός, η Ελλάδα να απαιτήσει την λύση του προβλήματος.
Ένα πρόβλημα που αν λυθεί, θα καταστήσει τον ποταμό Έβρο πλωτό, με τεράστια οφέλη για την οικονομία των Ελλήνων, των Βούλγαρων και των Τούρκων που ζουν δίπλα του, αλλά θα φέρει την Τουρκία στην δύσκολη θέση της αχρήστευσης των στρατιωτικών επιθετικών επενδύσεών της.

Η Τουρκία διαθέτει στην Ανατολική Θράκη 60 επιθετικές γέφυρες διάβασης ποταμού, που μπορούν να επιτρέψουν στα τεθωρακισμένα οχήματά της να εισβάλουν στη Θράκη.
Αν ο ποταμός Έβρος γίνει πιο βαθύς και πιο φαρδύς, οι γέφυρες αυτές αχρηστεύονται!
Επίσης, αν ο ποταμός Έβρος δεχθεί τα έργα αναβάθμισής του, τότε θα γίνει αδιάβατος και για τις ορθές των λαθρομεταναστών που διακινούν προς την Ελλάδα οι Τούρκοι δουλέμποροι.
Με ποιον τρόπο θα δεχθεί η Τουρκία να διαταραχθούν τα «κεκτημένα» της και οι «επενδύσεις» της να πάνε χαμένες;

Μια ικανή και πατριωτική κυβέρνηση, χωρίς τα κόμπλεξ που κουβαλάνε οι αριστεροί και οι ακροδεξιοί, μια κυβέρνηση που θα βάζει τα συμφέροντα της Ελλάδας πάνω απ’ όλα και δεν θα ανέχεται προσβολές και τετελεσμένα, είναι η μόνη λύση.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου