Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Προκλητικός ο Νταβούτογλου: Τα θέλει όλα δικά του!

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου μετείχε με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάϊντεν στο 6ο Ατλαντικό Συμβούλιο Ενέργειας και Οικονομίας στην Κωνσταντινούπολη, (22-11-2014) όπου αναφέρθηκε στον «Ελληνοκυπριακό τομέα» και στις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αν. Μεσόγειο.

Μεταξύ άλλων ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε πως οι φυσικοί πόροι πέριξ του νησιού ανήκουν στο σύνολο της Κύπρου:
«Εάν αυτή η ενέργεια χρησιμοποιηθεί στην κατεύθυνση της ειρήνης, θα κερδίσουν όλοι. Κάνω έκκληση στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Εάν για αυτούς τους πόρους βγάζουν διαγωνισμούς σαν να  ανήκουν μόνο σε αυτούς και αν θέλουν να εμπορευτούν αυτές τις πηγές στις οποίες έχουν δικαίωμα και οι Τουρκοκύπριοι, τότε και εμείς μαζί με τους Τουρκοκύπριους θα κάνουμε εκεί έρευνες και χρήση του ίδιου δικαιώματος».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε πως πριν από δύο χρόνια είχαν προτείνει να ιδρυθεί μια κοινή επιτροπή μεταξύ της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου» και της «Ελληνοκυπριακής κυβέρνησης» και είπε πως η νότια Μεσόγειος είναι μια περιοχή κλειστή για τους Τουρκοκυπρίους.
Και συμπλήρωσε:
«Εμείς θα κάνουμε έρευνες, θα βγάλουμε πετρέλαιο και θα συμφωνήσουμε με άλλες χώρες. Αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν την μορφολογία της Μεσογείου, αυτοί που ξέρουν τον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό, αντιλαμβάνονται πως η πλέον εύκολη πρόσβαση για το φυσικό αέριο που θα βγει από την περιοχή της Κύπρου είναι μέσω Τουρκίας και η περιοχή που θα χρησιμοποιηθεί περισσότερο είναι η Τουρκία. Η πιο εύκολη πρόσβαση για τις διεθνείς αγορές είναι μέσω Τουρκίας».

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε πως κανείς δεν πρέπει να χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο και πρόσθεσε :
«Εάν κάποιος αναρωτιέται, πως να αποκτήσω εγώ την ενέργεια και να επιβάλλω στην απέναντι πλευρά αυτό που θέλω, αυτό θα είναι το μεγαλύτερο χτύπημα για τις διαπραγματεύσεις στην Κύπρο».

Η λογική του Αχμέτ Νταβούτογλου και προφανώς ολόκληρου του νέο-οθωμανικού κατεστημένου που έστησε ο Ταγίπ Ερντογάν, μπορεί να περιγραφεί με την φράση:
Έκλεψα το μισό σπίτι του γείτονα και τώρα πιστεύω πως έχω δικαιώματα και στον κήπο που βρίσκεται στην πλευρά του θύματος!

Με αυτούς θέλουμε να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι για την σύγκληση του 3ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος – Τουρκίας, στις 5 και 6 Δεκεμβρίου στην Αθήνα;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου