Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Πλοίο με 700 μη νόμιμους μετανάστες πλέει ανοιχτά της Κρήτης

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση ρυμούλκησης του πλοίου Baris που έπλεε ακυβέρνητο 60-70 μίλια νότια της Ιεράπετρας. Στο πλοίο επιβαίνουν 700 μη νόμιμοι μετανάστες, εκ των οποίων υπολογίζεται πως οι 200 είναι γυναικόπαιδα.
Πληροφορίες κάνουν λόγο και για οπλισμένους άνδρες που υπάρχουν στο πλοίο, που πιθανόν να είναι οι δουλέμποροι.


Το φορτηγό πλοίο έχει υποστεί μηχανική βλάβη και καθώς δεν κινδυνεύει από εισροή υδάτων, αποφασίστηκε να ρυμουλκηθεί στη Ιεράπετρα από την φρεγάτα Ύδρα (F-452).Η επιχείρηση διεξάγεται κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, καθώς στην περιοχή πνέουν βόρειοι, βορειοδυτικοί άνεμοι εντάσεως 8 μποφόρ, ενώ το ύψος των κυμάτων φθάνει τα 3 μέτρα.

Στο πλοίο έφτασε αρχικά ελικόπτερο super puma για να ελέγξει την κατάσταση. Στη συνέχεια κατέβηκε από το ελικόπτερο Έλληνας Στρατιωτικός που έδεσε το Baris στην φρεγάτα και αμέσως μετά αποχώρησε.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το φορτηγό πλοίο μήκους περίπου 80 μέτρων, ξεκίνησε από την Μερσίνη της Τουρκίας με προορισμό την Ιταλία.
Δίπλα στο δουλεμπορικό Baris που ρυμουλκείται, πλέουν και 4 άλλα εμπορικά πλοία για κάθε ενδεχόμενο.

Το δουλεμπορικό δεν θα δέσει μέσα στο λιμάνι της Ιεράπετρας, σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό, καθώς εκφράζεται έντονη ανησυχία για την κατάσταση της υγείας και των 700 επίδοξων λαθρομεταναστών, καθώς κανείς δεν γνωρίζει από που προέρχονται.
Ιδιαίτερα μέτρα προστασίας θα ληφθούν για τον ιό Έμπολα.
Αν οι επίδοξοι μετανάστες αποβιβαστούν από το πλοίο φάντασμα, θα πρέπει να υπάρξει ένας τεράστιος χώρος υποδοχής τους.
Αρχικά θα εξεταστούν από κλιμάκιο γιατρών και στη συνέχεια θα φιλοξενηθούν και θα σιτιστούν. 
Άγνωστο όμως είναι το για πόσο καιρό το βάρος θα πέσει στην Ελλάδα.
Η επαναπροώθηση των επίδοξων μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους, είναι ένα πρόβλημα που κανείς δεν ξέρει πότε θα ολοκληρωθεί ή αν θα έχει επιτυχή έκβαση.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου